De grote stilte

Overdenkingen in filosofie, kunst en spiritualiteit. Met bijdragen van Charles Vergeer, Désanne van Brederode, Bas van Stokkom, Peter Nissen, H.J.A. Hofland (red.), Jennifer Steetskamp, Marcel Cobussen (2008).

Wat is stilte? Stilte is niet de afwezigheid van geluid, want voor mensen die kunnen horen bestaat absolute stilte niet. Stilte is relatief. Stilte is het ontbreken van verstorend geluid. Geluid dat een aanslag doet op ons persoonlijke domein. Geluid dat ons verhindert te horen wat we willen horen, te denken wat we willen denken, te doen wat we willen doen.

Als we tot onszelf willen komen, hebben we stilte nodig. Maar we zijn stilte niet gewend.

Stilte is niet alleen fascinerend maar ook angstwekkend. Stilte heeft niet alleen te maken met rust, inkeer en evenwicht maar ook met dood, angst en leegte. Stilte kan rustgevend en heilzaam zijn maar ook verontrustend en gekmakend. Stilte is niet alleen relatief maar ook ambivalent.

Dit is een boek over de betekenis van stilte – in ons persoonlijke leven, onze samenleving, onze cultuur. De bijdragen zijn van de hand van filosofe Désanne van Brederode, musicus en cultuurfilosoof Marcel Cobussen, journalist H.J.A. Hofland, kerkhistoricus Peter Nissen, kunsthistorica en filosofe Jennifer Steetskamp, cultuursocioloog Bas van Stokkom en filosoof Charles Vergeer.

Damon, 104 pagina's, € 9,90, ISBN 9789055738144, een uitgave in samenwerking met het Soeterbeeck Programma, Radboud Universiteit Nijmegen

Klik hier voor bestelinformatie.