Columns 2010


Kerst met Hazes

Effata Parochieblad, december 2010 (kerstnummer)

´De glimlach van een kind doet je beseffen dat je leeft.´ Zo zong de betreurde André Hazes, de meester van het Nederlandse levenslied, de goeroe van het alledaagse sentiment, overigens in woorden die afkomstig zijn van Willy Alberti. U kent vast wel de aandoenlijke pogingen van volwassenen om aan een pasgeboren kindje een glimlach te ontlokken. Ik doe er zelf bij kraamvisites ijverig aan mee, en groot is mijn triomf als het kindje eerder naar mij lacht dan naar anderen in het gezelschap. Al verliezen we het natuurlijk altijd van de moeder. Want het kindje weet: daar kom ik vandaan, uit haar schoot, en uit haar borsten vloeit mijn voedsel. De warme nabijheid van de moederborst maakt ieder kind blij.

Lees meer...
 
Uw aandacht graag

Effata Parochieblad, november/december 2010 (adventsnummer)

 

Tijd maken – dit jaar het thema van de Maand van de Spiritualiteit – vraagt om keuzes maken. Het klokje tikt immers door en we kunnen niet alles doen. Daarom moeten we kiezen: wat vind ik echt belangrijk? Waar wil ik tijd voor vrijmaken?

Lees meer...
 
Aan de grens van de menselijke wereld

Effata Parochieblad, november 2010 

 

Onlangs was ik enkele dagen in Polen. Ik nam daar, met andere Nederlandse wetenschappers, aan de Katholieke Universiteit van Lublin deel aan een congres. De dag na het congres gingen we met een klein groepje onder leiding van een gids op pad. Het werd een aangrijpende, in zekere zin gruwelijke tocht, die ons aan de grens bracht van de menselijke wereld, ja die ons bijna over die grens heen smeet, ons bijna van de menselijke wereld af liet tuimelen. Ik moest denken aan het kinderlijke beeld van de aarde als een schijf: als je te ver gaat, val je er vanaf. Dan hoor je niet meer bij de mensenwereld. Je valt in het niets.

Lees meer...
 
Ontsluit onze lippen

Het mooiste moment van de dag vond ik, bijna drieëndertig jaar geleden, toen ik een half jaar monnik was in een abdij van benedictijnen, het begin van de metten, het nachtgebed van de monniken.

Lees meer...
 
Oranje boven

Effata Parochieblad, augustus 2010 

 

Pastoor Paul Vlaar uit Obdam heeft van zijn bisschop een flinke tik op zijn vingers gekregen. Hij is enkele maanden geschorst, dat wil zeggen: hij mag zijn priesterschap enkele maanden niet uitoefenen, omdat hij op de zondag waarop Nederland voor de wereldbeker tegen Spanje moest voetballen, in zijn parochiekerk een oranje viering had gehouden. Hij droeg daarbij een oranje kazuifel en die kleur kent de rooms-katholieke kerk in haar liturgische kleurenspectrum niet. De bisschop van Haarlem zet graag de puntjes op de i, dus de pastoor kreeg straf.

Lees meer...
 
Een glorieus wijf

Effata Parochieblad, juni 2010 

Kan de middeleeuwse mystica Hadewijch ons door de beproevingen van vuvuzela's en verkiezingsuitslagen heen helpen? Zij leert ons dat het ploeteren blijft met de liefde, maar dat dit ploeteren wel de moeite waard is.

Lees meer...
 
Seks is een raar ding

Effata Parochieblad, mei 2010  

Seks is een raar ding. Je houdt ervan of je houdt er niet van, net als van tomatensoep, Campari of rookworst. Als je van rookworst houdt maar je bent vegetariër, dan heb je een probleem. Als je van seks houdt maar je bent rooms-katholiek priester of kloosterling, dan heb je ook een probleem.

Lees meer...
 
Vinden en gevonden worden

Effata Parochieblad, april 2010

 Wij zijn hardnekkig op zoek naar ons zelf: wie ben ik? Psalm 139 vertelt ons dat wij al gevonden en gekend zijn.

Lees meer...
 
Bonken op luiken

Effata Parochieblad, februari 2010

Er wordt in Nederland veel gebeden, meer dan u waarschijnlijk denkt. Terwijl nog maar ongeveer een kwart van de Nederlandse bevolking zichzelf als een met een kerk verbonden gelovige beschouwt, geeft tweederde van de Nederlanders bij onderzoeken aan min of meer regelmatig iets te doen wat zij zelf bidden noemen. Bij het laatste onderzoek ‘God in Nederland’ in 2006 was dat 63 procent en bij een onderzoek van Nijmeegse godsdienstpsychologen uit diezelfde tijd 71 procent. Een goed half jaar geleden publiceerde het damesblad Margriet de uitslag van een onderzoek over religie onder haar lezeressen, en daarvan gaf zeventig procent aan regelmatig te bidden. Er wordt dus veel gebeden.

Lees meer...
 
Katholicisme is van toen

Effata Parochieblad, januari 2010

Tussen kerstmis en nieuwjaar maakte RKK de nieuwe programmering bekend, die in januari 2010 van start is gegaan. Nostalgie voert daarin de boventoon: katholicisme is van toen.

Lees meer...