Columns 2012


Unvollendete
 

Op 11 oktober 1962 werd te Rome op plechtige wijze het Tweede Vaticaans Concilie geopend, bijeengeroepen door paus Johannes XXIII om de rooms-katholieke kerk ´bij de dag van vandaag te brengen´ (aggiornamento). De ramen en de deuren moesten wijd open gezet worden. Het was tijd voor een 'grote schoonmaak', zoals de Bossche bisschop Bekkers, van begin tot eind deelnemer aan het concilie, het verwoordde.

Lees meer...
 
God wil het

Effata Parochieblad, september/oktober 2012 

 

Soms kom je mensen tegen die je precies weten te vertellen wat God wil. Ze betrekken dat vaak ook op hun eigen leven. ‘Ik doe wat ik doe, omdat ik weet dat God dat van mij wil.’

Lees meer...
 
Vatileaks: the Continuing Story

Effata Parochieblad, juni/juli/augustus 2012

De Franse regisseur Laurent Herbiet, bekend van films als Adieu De Gaulle, Le Chant des Sirènes en Manipulations, heeft aangekondigd de volgende zomer te beginnen met de verfilming van de Vatileaks. U kent de Vatileaks toch wel, die stroom van brieven en andere documenten over conflicten en intriges in het Vaticaan, die de laatste weken via de Italiaanse pers is uitgelekt? Er is stof genoeg voor een aantal afleveringen, lijkt me. Vatileaks Part I, II and III, zoiets als enkele decennia geleden de Godfather Part I, II and III, waarvan trouwens één aflevering ook gevuld was met Vaticaanse intriges. Of misschien wordt het wel een hele serie, een soap: de rooms-katholieke versie van Goede Tijden Slechte Tijden. Toen ik jong was, kwam er op de Nederlandse televisie een serie – mijn broer en ik vonden het echt verschrikkelijk – waar ook geen einde aan kwam: Peyton Place. Aan het eind van elke aflevering werd de kijker nieuwsgierig gemaakt naar wat er nog kwam door een ‘preview of the continuing story of Peyton Place’. Ik hoor het al klinken: ‘preview of the continuing story of Vatileaks’.

Lees meer...
 
Loslaten

Effata Parochieblad, mei/juni 2012

Soms heb je een dag die volledig anders verloopt dan je gedacht had. Ik kan daar niet zo goed tegen. Ik hoor tot de mensensoort die zijn bezigheden graag zorgvuldig en strak plant en die deze planning ook liefst zelf in de hand houdt. Zo krijg je het meeste gedaan.

Lees meer...
 
Onverwoestbare verwondering

Effata Parochieblad, maart-april 2012 

Op 1 februari van dit jaar overleed de Poolse dichteres Wislawa Szymborska, in 1996 bekroond met de Nobelprijs voor literatuur. Erik Menkveld sprak bij haar overlijden in de Volkskrant over haar ‘onverwoestbare verwondering’: alles is eigenlijk altijd nieuw. Zo dichtte zij:

 ‘Niets gebeurt tweemaal en niets

zal tweemaal gebeuren.’

Elke maand breng ik een dag in stilte door bij de zusters trappistinnen van de abdij Koningsoord in Oosterbeek. Zouden de zusters ook dat vermogen tot verwondering, zo kenmerkend voor de dichteres, kunnen vasthouden?

Lees meer...
 
Net geen Donnerbon

Effata Parochieblad, februari 2012 - website Nieuwwij.nl

Ze boffen toch maar, de zusters clarissen coletinen te Eindhoven. Die zusters dragen een bijna gezichtsbedekkende sluier, nog iets gezichtsbedekkender dan de sluier van de zusters birgitinessen te Weert en Uden en de aanbiddingszusters van Steyl. Maar ze boffen: neus, mond en kin blijven zichtbaar. Was dat niet het geval geweest, dan hadden de zusters grote kans gelopen om onderweg naar hun halfjaarlijkse tandartsbezoek door oom agent aangehouden te worden. En dan had oom agent de brave zusters op de bon geslingerd. Mooi even 390 euro aan je habijt.

Lees meer...